tisdag 16 april 2013

Facebook vägrade radera barnporrsida: "Inte sexuellt stötande"



Facebooks inställning till hotfulla, kränkande och sexuellt stötande gruppsidor skapar nya rubriker. I Australien vägrade man att radera en sida med delvis barnpornografiskt material.
OCEAN GROOVE, AUSTRALIEN. En 8-årig flicka smygfotograferades medan hon lekte med sina vänner i en park.
Bilden hamnade senare på en Facebooksida, med 16 000 anhängare – där användare dagligen publicerar bilder på lekande flickor och barn.
Under varje bild återfinns sexuella beskrivningar rörande flickornas kroppar och användare som "skojar" om barnens sexuella erfarenheter. 
– Jag var förkrossad. Jag mådde fysiskt illa. De säger väldigt hemska saker om henne, sa flickans mamma till Geelong Advertiser efter att ha upptäckt bilderna.
Skapade en ny sida
Den aktuella Facebooksidan anmäldes åtskilliga gånger på grund av sitt stötande innehåll. Facebook vägrade inledningsvis att agera och menade att bilderna inte var sexuellt stötande.
Efter att Facebooksidan uppmärksammats i media kröp Facebook emellertid till korset och raderade sidan, med motiveringen att bilderna inte var sexuellt stötande – men "hatiska, hotfulla och oanständiga, vilket inte är tillåtet". 
Men skam den som ger sig. 
"Hjälp mig att sprida sidan"
Bara timmar efter att Facebooksidan försvunnit skapades en ny, liknande sida med samma innehåll och samma administratör. "Den tidigare sidan raderades så det här är den nya – hjälp mig att göra sidan till vad den en gång var", ska sidskaparen ha skrivit, uppger Geelong Advertiser
Även den nya sidan har anmälts för sitt innehåll. Det återstår att se om, och hur, Facebook väljer att agera.
"Alla tjejer är horor" försvann men dök upp igen
Nyheter24 har tidigare skrivit om den svenska Facebookgruppen "Alla tjejer är horor". Även i det fallet vägrade Facebook att radera gruppen, och i stället valde man att klassa sidan som "satir".
– De har ändrat namnet på gruppen nu till "Kontroversiell humor - Alla tjejer är horor", och eftersom man har rätt att uttrycka sina åsikter på Facebook, och med tanke på att detta är satir, så bryter de inte mot några regler, sa Jan Fredriksson, Facebooks talesperson i Sverige, till Nyheter24 då.
Gruppen försvann sedermera från Facebook efter att sidskaparen, en 19-årig man från Skellefteå, blivit polisanmäld. Men även i det fallet skapade samma person en ny grupp dagen efter – då med titeln "Alla tjejer är bottenskrap".
http://nyheter24.se/nyheter/internet/743681-facebook-vagrade-radera-barnporrsida-inte-sexuellt-stotande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar